Workshops

Εκπαίδευση μεταξύ ομοτίμων και πολιτιστική κληρονομιά: Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μουσειοπαιδαγωγούς


Μετά την ανάπτυξη του παιδαγωγικού περιεχομένου του Μοντέλου HEROES, κάθε εταίρος διοργάνωσε συγκεκριμένα εργαστήρια με στόχο να δείξει στους επιμορφούμενους πώς οι αρχές της εκπαίδευσης μεταξύ ομοτίμων μπορούν να συνδυαστούν με εκείνες της εκπαίδευσης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες διερεύνησαν την εκπαιδευτική πρόταση που σχεδιάστηκε από κάθε εταίρο με σκοπό την προώθηση της γνώσης και της αξιοποίησης της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς με την διευρυμένη σημασία της: όχι μόνο ως σχολικό θέμα αλλά και ως ενεργό μέσο ενθάρρυνσης του διαπολιτισμικού διαλόγου, των διαδικασιών οικοδόμησης ευρωπαϊκής ταυτότητας, και την πιο ενεργή συμμετοχή των νεότερων στην πολιτική. Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Φλωρεντία, τη Μάλαγα και την Αθήνα έχουν παρόμοια δομή: η πρώτη συνεδρία αφιερώθηκε για να συζητήσει και να εμβαθύνει το θεωρητικό (και παιδαγωγικό) πλαίσιο του Μοντέλου (κατευθυντήριες γραμμές HEROES), ενώ το δεύτερο εστίασε την πρακτική και την μεθοδολογία για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προστεθούν εποικοδομητικά από τους δασκάλους στην παραδοσιακή σχολική διδασκαλία σχετικά με το περιεχόμενο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον η συμμετοχή τόσο εκπαιδευτικών όσο και μουειοπαιδαγωγών κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων συνέβαλε στην προώθηση της εποικοδομητικής ανταλλαγής διαφορετικών εκπαιδευτικών εμπειριών και προσεγγίσεων, ώστε να εμπλουτιστούν περαιτέρω οι δραστηριότητες προς όφελος των μαθητών.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πολιτιστική κληρονομιά που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα συμπεριληφθούν κατάλληλα στο επιχειρησιακό Παράρτημα του Μοντέλου (μέθοδος HEROES). Αυτές οι δραστηριότητες είναι βαθιά ριζωμένες στα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής των συνεργατών και δημιουργούν ένα ιδανικό συνεχές που ξεκινά από την Αθήνα, περνά από την Αναγεννησιακή Φλωρεντία και καταλήγει στη Μάλαγα ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τις τοπικές παραδόσεις, αγκαλιάζοντας την ιδέα της πολτιστικής κληρονομιάς τόσο στην υλική όσο και στην άυλη διάστασή της.