Εργαστήριο UMA, 10 Φεβρουαρίου 2021

Το εργαστήριο αναπτύχθηκε σε δύο συνεδρίες:
Στη θεωρητική συνεδρία, με στόχο την έκθεση και τη συζήτηση του πρότυπου μοντέλου. Στα αποτελέσματα της χαρτογράφησης ορθών πρακτικών στη διδασκαλία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μουσεία και σχολεία (1ο εργαστήριο) και στην ανάλυση της μεθοδολογία για την εκπαίδευση μεταξύ ομοτίμων με μεθοδολογικές προτάσεις για την ανάπτυξη του μοντέλου HEROES.
Στην πρακτική συνεδρία, στην οποία  οι δύο εκπαιδευτικοί του Μουσείου Thyssen και του Μουσείου Jorge Rando, επτά καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και οι πέντε καθηγητές που αναπτύσσουν το έργο «HEroes» στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα - συμμετέχουν στο σχεδιασμό μια δραστηριότητας ακολουθώντας το παρακάτω σχήμα:

  • Προφίλ συμμετεχόντων μαθητών και προηγούμενα ενδιαφέροντα

Προφίλ Ομάδας: μαθητές από 16 έως 18 ετών, οι οποίοι συνήθως δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική κληρονομιά και που δεν έχουν πρόσβαση σε μουσεία αυτόνομα. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση τους σε μουσεία υπόκειται στη συνοδεία της οικογένειας ή του σχολείου.
Προηγούμενα ενδιαφέροντα: Η δραστηριότητα προβλέπει μια αρχική συζήτηση με τα μέλη της ομάδας για να τους ρωτήσει:

- τι θα ήθελαν να μάθουν στο πλαίσιο της επίσκεψης σε ένα μουσείο;
- τι θέλουν να διδάξουν στην ομάδα τους;
- και από ποια έργα θέλουν να δουλέψουν.

Μόλις καθοριστούν αυτές οι συνθήκες, θα εξεταστεί η επακόλουθη και από κοινού παρέμβαση εκπαιδευτικών και μουσειοπαιδαγωγών, ώστε να διευκολυνθεί η εκπαίδευση των μαθητών και η δραστηριότητα που θα πραγματοποιήσουν με τους συνομηλίκους τους.

  • Πολιτιστική κληρονομιά και πολιτιστική προσφορά των Μουσείων

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολτιστική κληρονομιά μιλά για τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας και ότι η καλλιτεχνική γλώσσα μας επιτρέπει να γνωριστούμε, το Μουσείο Thyssen προσφέρει εργαστήρια προσαρμοσμένα σε διαφορετικά επίπεδα ενδιαφέροντος, στα οποία προωθείται η καλλιτεχνική παραγωγή των μαθητών από τα έργα που μπορούν να δουν στις αίθουσες. Στην ίδια γραμμή λειτουργεί το Jorge Rando Museum, συνδέοντας στα εργαστήριά του το πρόγραμμα σπουδών με τα εκθέματά του.

  • Τίτλος δραστηριότητας

Δεδομένου ότι στη συνεδρία δεν συμμετείχαν μαθητές, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν  διαφορετικές μορφές δραστηριότητας μεταξύ ζευγαριών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ιδέα της χρήσης δημιουργικής δραστηριότητας, της μουσικής έκφρασης για την επικοινωνία του περιεχομένου της  πολιτιστικής κληρονομιάς και, συνεπώς, την προώθηση του ενδιαφέροντος της ομάδας. Από εκεί προέρχεται ο όρος "Raptrimonium".

  • Στόχοι διδασκαλίας και μάθησης

Σε επίπεδο καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, οι στόχοι θα είναι συντονισμένοι με τα αντικείμενα πολτιστικής κληρονομιάς που θα χρησιμοποιηθουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί στόχοι θα έχουν να κάνουν με το οριζόντιο θέμα που θέτει η ομάδα για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της.

  • Αναμενόμενα αποτελέσματα: βασικές ικανότητες που αναπτύσσονται

Προβλέπεται ότι η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα είναι εκτελεστική και δημιουργική, θα έχει επομένως εκφραστικό χαρακτήρα και θα έχει εμπεριέχει στοιχεία όπως η συζήτηση και ο διάλογος για τη δημιουργία μια νέας πολιτιστικής και αισθητικής εμπειρίας.
Ως εκ τούτου, η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις ειδικές δεξιότητες που συνδέονται με τα διαφορετικά ταλέντα των συμμετεχόντων μαθητών: γλωσσικές και ψηφιακές δεξιότητες, κοινωνικοποίηση, αίσθηση πρωτοβουλίας και επιχειρηματικό πνεύμα και, φυσικά, , ευαισθητοποίηση απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

  • Περιγραφή της δραστηριότητας από το μοντέλο HEROES
    Ο συμμετέχοντες στο εργαστήριο πρότειναν ότι θα έχει τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Χαρακτήρας διεπιστημονικότητας: μουσική, δραματοποίηση, ιστορία, ιστορία τέχνης, λογοτεχνία κ.λπ.
  • Προώθηση των συμφερόντων των μαθητών: αρχικές ερωτήσεις που επισημαίνουν τα ενδιαφέροντα της ομάδας γύρω από την τέχνη, με σκοπό τη σύνδεση της διδασκαλίας της κληρονομιάς με τις ανησυχίες της και των καλλιτεχνικών, μουσικών και πλαστικών περιπτώσεων (π.χ. ραπ ή γκράφιτι).
  • Μοντέλο μάθησης: διαλογικό, βασισμένο σε καλλιτεχνική και κληρονομική εμπειρία.
  • Μεθοδολογία: διάλογος.
  • Πόροι: ένα αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα της ομάδας.