Πιλοτικές δραστηριότητες - Εκπαίδευση ομοτιμών σε χώρες εταίρους: Τοπικές δοκιμές των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων HEROES που εφαρμόζονται στην Πολιτιστική Κληρονομιά

Στα τέλη Ιουνίου 2021, έκλεισε επιτυχώς σε κάθε χώρα εταίρο η πιλοτική εφαρμογή των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης ομοτίμων που απευθύνονταν σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εντάσσονται στο μοντέλο HEROES. Το μοντέλο, που βασίζεται στις αρχές της εκπαίδευσης ομοτίμων και στη μη τυπική προσέγγιση, αποτελείται από πρωτότυπες κατευθυντήριες γραμμές και από μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρόταση, χρήσιμη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που εστιάζουν στη γνώση, την προστασία, την προώθηση και την προσβασιμότητα του πολιτισμού. Οι πιλοτικές δραστηριότητες ακολούθησαν τη φάση εργασίας που αποτελούταν απί σεμινάρια εκπαιδευσης, όπου δάσκαλοι και πολιτιστικοί εκπαιδευτικοί διερεύνησαν πώς οι αρχές της εκπαίδευσης ομοτίμων μπορούν να συνδυαστούν με αυτές της πολιτιστικής εκπαίδευσης. Στη φάση των δοκιμών συμμετείχαν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διδακτικό προσωπικό και μουσειοπαιδαγωγοί από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να υλοποιούν τοπικά ελκυστικές, δημιουργικές και διαδραστικές δραστηριότητες για να προσεγγίσουν και να εκπαιδεύσουν τους νέους συμμετέχοντες σε πολιτιστικά θέματα καθώς και να τους υποστηρίξουν στην προσωπική τους ανάπτυξη. και ανάπτυξη. Η εκπαιδευτική πρόταση HEROES - που αναπτύχθηκε με τη συμβολή κάθε χώρας εταίρου - χωρίζεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους μαθητές ενεργούς πρωταγωνιστές της μαθησιακής τους διαδρομής και την εκπαίδευση στην πολιτιστική κληρονομιά έναν ελκυστικό μοχλό υποστήριξης της γνώσης, της ατομικής ανάπτυξης, της διαπολιτισμικότητας και της ενεργού ιθαγένεια.

Οι δραστηριότητες εκπαίδευσης ομοτίμων που δοκιμάστηκαν ήταν:

- Το «Κυνήγι του Θησαυρού στην Αρχαία Ελλάδα» του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, μια διαδρομή ανακάλυψης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, με στόχο την ανακάλυψη της πλούσιας ιστορίας της πόλης και την επαφή με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

- Το «Virgen de la Victoria de Málaga» από το UMA, μια δραστηριότητα επικεντρωμένη στην εικόνα της Παναγίας μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης τέχνης, που περιλαμβάνει: προσέγγιση, έρευνα και μελέτη του Ιερού και του Καθεδρικού Ναού της Μάλαγα αφιερωμένο στην Παναγία και στο Μουσείο Χόρχε Ράντο, όπου φυλάσσεται η σύγχρονη επανερμηνεία της εικόνας της (από τον Χόρχε Ράντο).

- Οι «Digital Art Ambassadors» από την Γκαλερί Ουφίτσι, που συνίστανται στη δημιουργία μικρού μήκους βίντεο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά ως αιτία έμπνευσης για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής ζωής της χώρας, όπου οι μαθητές αρνήθηκαν αυτό το περίεργο θέμα ξεκινώντας από έργα ή μοτίβα που υπάρχουν στο τοπικό μουσείο που επέλεξαν

- Το «FIRENZE the Right Way 2.0» από το Marco Polo Institute, με αντικείμενο αυτής της δραστηριότητας να είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Φλωρεντίας όπου οι μαθητές συμμετείχαν ως «ξεναγοί» για να βοηθήσουν τους επισκέπτες και τους κατοίκους να ανακαλύψουν τις ιστορικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ομορφιές του περιοχή, προτείνοντάς τους επίσης υπηρεσίες φιλοξενίας, αναψυχής και τροφοδοσίας με στόχο να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις καλές ταξιδιωτικές πρακτικές και την εθιμοτυπία ώστε να εκτιμήσουν πλήρως το κέντρο της πόλης της Φλωρεντίας.

Όλες οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες παρείχαν έναν αποτελεσματικό και φρέσκο ​​πεδίο δράσης, ικανό να υποστηρίξει το ενδιαφέρον, τα κίνητρα και τη συμμετοχή των μικρών μαθητών στην κατασκευή τόσο της γνώσης όσο και των ίδιων τους.

Σε κάθε χώρα η δοκιμή της μεθοδολογίας HEROES για την εκπαίδευση στην πολιτιστική κληρονομιά αντιμετώπισε τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του Covid 19, που επηρέασαν έντονα την εφαρμογή της. Δυστυχώς, η πανδημία σηματοδότησε όχι μόνο το 2020 αλλά και ένα μεγάλο μέρος του 2021, επηρεάζοντας σημαντικά όλες τις σχολικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Απαιτούσε από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες μεγάλη προσπάθεια και οργανωτική δέσμευση, αλλά, ταυτόχρονα, πρόσφερε μια μεγάλη ευκαιρία να τεθούν εκεί έξω. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι πολιτιστικοί εκπαιδευτικοί αποδέχθηκαν την πρόκληση που ξεκίνησε από την πανδημία αξιοποιώντας στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ. Οι μαθητές παρακολούθησαν διαδικτυακά μαθήματα για τη θεωρητική προετοιμασία των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης ομοτίμων, πραγματοποίησαν εικονικές επισκέψεις σε διάφορους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσεία, γκαλερί, εξωτερικούς χώρους) και ώθησαν την έρευνα νέων τρόπων έκφρασης που συνδυάζουν εκπαίδευση, ψηφιακές τεχνολογίες και πολιτιστική κληρονομιά. Με αυτόν τον τρόπο, οι πειραματικές δραστηριότητες - πέρα ​​από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί - αποδείχτηκαν «πραγματοποιήθηκαν στην εποχή τους» και δημιούργησαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν ξανά τις δημιουργικές και ανθεκτικές δυνατότητες των νέων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον και πάθος στις προτεινόμενες ψηφιακές δραστηριότητες, χωρίς όμως να ξεχάσουν ποτέ να επιβεβαιώσουν την ουσιαστική αξία του να είσαι «παρουσία». Η άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και η σχεσιακή και συναισθηματική διάσταση της μάθησης παραμένουν πάντα - και σε κάθε περίπτωση - η πτυχή που θεωρούν απαραίτητη για μια πραγματικά ολοκληρωμένη πορεία ανάπτυξης και γνώσης.