Η Γκαλερί Uffizi

Το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γκαλερί Uffizi έχει μακρά ιστορία. Το Τμήμα - το οποίο στη αρχή ονομαζόταν "Διδακτικό Τμήμα" - ιδρύθηκε το 1970 από την  Maria Fossi Todorow και φέτος, στις 9 Νοεμβρίου, γιορτάζει 50 χρόνια δραστηριοτήτων.

Εκείνη την εποχή πραγματοποιούταν εργαστήρια με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις διδακτικές μεθοδολογίες που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε.

Για αρκετά χρόνια αυτές οι δραστηριότητες διεκόπησαν και τα μαθήματα και οι επισκέψεις στο μουσείο ήταν οι κύριες δραστηριότητες του Διδακτικού Τμήματος.

Από το 2016, το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γκαλερί Uffizi - που διαχειρίζεται από την κυρία Silvia Mascalchi και υλοποιεί προγράμματα που στοχεύουν σε διαφορετικά ακροατήρια: οικογένειες με παιδιά (διαιρεμένες ανά ηλικιακή ομάδα 7-10 ετών, 10-14 ετών), σχολεία όλων των επιπέδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια: δηλαδή μαθητές και μαθητές ηλικίας από 3 έως 18 ετών), άτομα με αναπηρίες (κωφοί, τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης), άτομα με αυτισμό, μετανάστες και άτομα από διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαφόρων τύπων κοινού.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος στοχεύουν να είναι όχι μόνο προσβάσιμες αλλά και συμπεριληπτικές: το Uffizi Touch Tour, για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί για να είναι μια απτική εμπειρία σε αυθεντικά αρχαία γλυπτά όχι μόνο για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για μαθητές και επισκέπτες. Πρόσφατα, σχεδιάστηκε ένα νέο εργαλείο για τη βελτίωση της μουσειακής εμπειρίας ατόμων που πάσχουν από αυτισμό: η τσάντα δραστηριότητας Uffizi, που περιέχει εκπαιδευτικό υλικό για εξερεύνηση των συλλογών και αντικειμένων που βοηθάνε στη μείωση του στρες. Όλα τα έργα πολιτιστικής διαμεσολάβησης στοχεύουν εκτός από τη συμπερίληψη, και στην ενίσχυση στην τόνωση της συμμετοχής: κατά τη διάρκεια του έργου Factory of Stories μια ομάδα μουσειοπαιδαγωγών και κατοίκων άλλων χωρών δημιούργησε αφηγήσεις βασισμένες στα εκθέματα του Uffizi και τις προσωπικές  τους εμπειρίες (οι αφηγήσεις έχουν καταγραφεί και μπορούν να ακουστούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Uffizi). Έχει υλοποιηθεί επίσης ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ασυνόδευτους εφήβους μετανάστες, για να τονώσει ενισχύσει τη θετική στάση απέναντι στη ζωή μέσω της μουσειακής εμπειρίας και να μοιραστεί την αξία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ορισμένοι μετανάστες που ζουν στη Φλωρεντία συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στους κήπους Boboli με θέμα «Μετανάστευση φυτών, μετανάστευση ανθρώπων» (έργο AMIR σε συνεργασία με την Stazione Utopia).

Όσον αφορά τις δραστηριότητες για οικογένειες, πέρυσι εγκαινιάστηκε ένα νέο τελείως ασυνήθιστο πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών. Αυτό το έργο, από το Quarteto Gordon, ονομάζεται Pam Pam: μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά πραγματοποιήθηκαν στη Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στο Pitti Palace και μέσα στην υπέροχη τοποθεσία του Buontalenti Grotto στους κήπους Boboli. Εμπνευσμένο από τις αρχές της Θεωρίας της Μουσικής Μάθησης του Edwin Gordon, το Quarteto Gordon δίνει συναυλίες που αποτελούνται από μη λεκτικούς ήχους κάτι που βοηθά στην ενίσχυση των μουσικών δεξιοτήτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Όσον αφορά τα σχολεία - από το Δημοτικό έως τα Λύκεια - το Τμήμα διοργανώνει πολλά διαφορετικά προγράμματα (μαθήματα, εργαστήρια και επισκέψεις) με επικεφαλής εξειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς που καλύπτουν πολλούς τομείς: από τη βασική εισαγωγή στο Μουσείο για τα δημοτικά σχολεία (My First Museum) στις διάφορες ιστορικές-καλλιτεχνικές περιηγήσεις σε όλα τα μουσεία των Γκαλερί Uffizi για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Μεγάλο μέρος των δράσεων του Τμήματος αφορά Προγράμματα Μάθησης Σχετικά με την Εργασία για τα Σχολεία το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το έργο που ονομάζεται Art Ambassadors: οι μαθητές γυμνασίου προσφέρουν στους επισκέπτες δωρεάν ξεναγήσεις για μια εμπειρία μάθησης για την εργασία στα κύρια μουσεία των Γκαλερί Uffizi.

Για την επόμενη σχολική χρονιά (2020-21), λόγω του Covid 19, το τμήμα μόλις σχεδίασε ένα ολοκαίνουργιο έργο που ονομάζεται Digital Art Ambassadors, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές ανέλαβαν να παρουσιάσουν την ιστορία ενός συγκεκριμένου μουσείου των Γκαλερί Uffizi (μεταξύ των Uffizi,  Galleria Palatina, Galleria d'Arte Moderna, Tesoro dei Granduchi, Museo della Moda e del Costume) και θα αναπτύξουν βίντεο με στόχο την προώθηση του κάθε χώρου και των ιστορικών και καλλιτεχνικών του συλλογών.