HEROES Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μάθησης Διδασκαλίας (LTTA) στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2021

Οι Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μάθησης και Διδασκαλίας (LTTA) στην Αθήνα για την ευρωπαϊκή δοκιμή του μοντέλου HEROES πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2021, στις οποίες συμμετείχαν έξι μαθητές του Marco Polo Institute από τη 13η τάξη τάξεων 5A - 5D - 5E και Έλληνες μαθητές. που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν από το ΕΚΕΔΙΣΥ στην τοπική δοκιμαστική φάση (από το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Καντά).

Οι Ιταλοί μαθητές τόνισαν αμέσως την αξία της εμπειρίας, ονομάζοντάς την όμορφη, πολύ συναρπαστική και ικανοποιητική, ειδικά για την εκπαιδευτική αξία, καθώς μπορούσαν επιτέλους να εκτιμήσουν από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι Ιταλοί και Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαζί σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκπαιδευτικά εργαστήρια με την υποστήριξη των δασκάλων τους και των μουσειοπαιδαγωγών από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Παιδείας.

Η κύρια εκδήλωση - η σχεδιαζόμενη δραστηριότητά τους «Κυνήγι θησαυρού στην Αρχαία Αθήνα» - υλοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Χώρος διεξαγωγής της δραστηριότητας ήταν η γειτονιά της Πλάκας -στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται στα ίχνη του λόφου της Ακρόπολης- που χαρακτηρίζεται από ιστορία αιώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όψεις της μυθολογίας και της ιστορίας κάλεσαν τους μαθητές να τις ανακαλύψουν σε κάθε δρόμο, κτίριο και μνημείο. Μέσα από τη δραστηριότητα, μαζί με τους μαθητές του Λυκείου Katas, οι Ιταλοί ήρθαν σε επαφή με την ιστορία εκμεταλλευόμενοι μια διαφορετική μεθοδολογία που τους έκανε ενεργούς συμμετέχοντες στη γνώση. Έτσι δημιούργησαν το σενάριο πάνω στο οποίο εκτυλίχθηκε η ιστορία, έχτισαν τον χάρτη, βρήκαν τις αποστολές, τους γρίφους, τους γρίφους που έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία των μνημείων και της περιοχής ως μια μαγική και συναρπαστική περιπέτεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισροές και οι προτάσεις τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές ήταν πολύτιμες για την υλοποίηση της δραστηριότητας. Η άποψή τους εμπλούτισε τη δραστηριότητα με πολύτιμες νέες μεθόδους και βήματα. Οι Ιταλοί μαθητές και δάσκαλοι εξέφρασαν την απόλαυσή τους για τη δραστηριότητα και κράτησαν το πλαίσιο για να αναπτύξουν το δικό τους, στην πόλη τους που έχει επίσης πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα έργα τους «Πρεσβευτές της Τέχνης» που πραγματοποιήθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2020/2021 στο Εθνικό Μουσείο Bargello και σε άλλα δύο μουσεία μέσα στο Palazzo Pitti στη Φλωρεντία. Ο στόχος της εργασίας δεν ήταν μόνο να δείξει και να περιγράψει τα συγκεκριμένα έργα Τέχνης, αλλά και να εξηγήσει στους Έλληνες συναδέλφους τους την έννοια της Εκπαίδευσης Συνομηλίκων, μιας νικηφόρας μεθόδου συνεργασίας μεταξύ συμμαθητών. Η εργασία στο έργο βοήθησε επίσης να καλυφθεί το κενό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.

Στο πρόγραμμα των πολιτιστικών επισκέψεων έχουν συμπεριληφθεί μερικοί από τους πιο γνωστούς πολιτιστικούς χώρους όπως το Μουσείο Λουτρό των Ανέμων, το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Εθνικός Κήπος, το Μουσείο Νεοελληνικού Πολιτισμού – Άνθρωποι και Εργαλεία, ο Λόφος Φιλοπάππου, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.



  Δείτε τις λεπτομέρειες της δραστηριότητας!

  Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκμάθησης