H εμπειρία από τις Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μάθησης και Διδασκαλίας (LTTA)

Ευρωπαίοι «ήρωες» που εμπλέκονται στις δραστηριότητες μάθησης μεταξύ ομοτίμων στη Μάλαγα και την Αθήνα

Οι Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μάθησης και Διδασκαλίας (LTTA) ήταν το κλειδί ολόκληρης της δοκιμαστικής φάσης του εκπαιδευτικού περιεχομένου που παρέχεται από το μοντέλο HEROES. Αυτές οι δραστηριότητες εμπλούτισαν τον τοπικό πειραματισμό που διεξήχθη σε κάθε χώρα με μια πρόσθετη εμπειρία που στόχο είχε να δημιουργήσει ένα πραγματικό σκηνικό για τη συνάντηση και την αμοιβαία ανταλλαγή σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο μεταξύ νέων φοιτητών όσο και εκπαιδευτικών επαγγελματιών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Μέσω αυτής της ιδιόμορφης δράσης, το Μοντέλο απέκτησε την ευρύτερη εφαρμογή του και παρείχε σε όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες (μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς εκπαιδευτικούς) διαφορετικά είδη πλεονεκτημάτων όπως: επαγγελματικός εμπλουτισμός, καλύτερη συνειδητοποίηση του δυναμικού διαπολιτισμικού διαλόγου - ξεκινώντας ακριβώς από την κοινή ανακάλυψη του την τοπική πολιτιστική κληρονομιά - και τη διεύρυνση των προσωπικών σχέσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων.

Οι Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μάθησης και συνίστατο σε μια εβδομάδα εκπαίδευσης - που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα (Οκτώβριος 2021) και στην Αθήνα (Νοέμβριος 2021) - συμπεριλαμβανομένων ειδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συνομηλίκων που επικεντρώθηκαν στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά, επισκέψεις μελέτης σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και τόσο στο ιστορικό κέντρα των πόλεων. Οι καθημερινές εκπαιδευτικές συνεδρίες συμπληρώθηκαν επίσης από άτυπες στιγμές κοινωνικοποίησης και αναψυχής, που έκαναν ακόμη πιο αποτελεσματική τη μεθοδολογία των συνομηλίκων, ενισχύοντας το ενδιαφέρον, την περιέργεια και την ευημερία στους νέους συμμετέχοντες και επιτρέποντας την πλήρη συμμόρφωση όλων των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών στόχων.

Σε σύγκριση με ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί στην πρόταση, κατά την έγκριση του έργου, οι LTTA υποβλήθηκαν σε δραστική συρρίκνωση για τυπικούς λόγους που συνεπάγονταν περικοπή των ροών κινητικότητας Ισπανών και Ελλήνων φοιτητών στη Φλωρεντία. Έτσι, οι δραστηριότητες στο εξωτερικό αφορούσαν μόνο δύο επιλεγμένες ομάδες των έξι Ιταλών μαθητών η καθεμία από το Ινστιτούτο «Marco Polo», οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στη Μάλαγα και στην Αθήνα μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αυτή η πτυχή δυστυχώς αφαίρεσε την αμοιβαιότητα ολόκληρης της διεθνικής εκπαιδευτικής δράσης που αρχικά προοριζόταν να πραγματοποιηθεί για κάθε χώρα. Ωστόσο, οι μαθητές των τοπικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Έλληνες εταίροι συνέβαλαν ενεργά στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που προετοιμάστηκαν για τα ιταλικά, συνεργαζόμενοι με πολύ προληπτικό τρόπο στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων και δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που αφορούν. εκπαίδευση πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για να εκτελέσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πολιτιστική κληρονομιά και έτσι να δοκιμάσουν το Μοντέλο στη διευρυμένη του διάσταση, οι εταίροι υποδοχής - το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα και το ΕΚΕΔΙΣΥ - χρησιμοποίησαν τους δικούς τους επαγγελματίες για να συντονίσουν και να εμψυχώσουν τις δραστηριότητες των ομοτίμων και υποστηρίχθηκαν από την τοπική πολιτιστική και εκπαιδευτικά ιδρύματα που ήδη συμμετέχουν στις τοπικές δοκιμές (σχολεία Cardenal Herrera Oria, San José School, Museo Jorge Rando στη Μάλαγα και 15ο Λύκειο Περιστερίου και Λύκειο Kantas στην Αθήνα).