Εργαστήριο ITT Marco Polo, 28-29 Ιουνίου 2021

Στις 28 Ιανουαρίου, 2020 το Istituto Tecnico di Turismo Marco Polo διοργάνωσε  το εργαστήριο για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς πολιτιστικών, για να παρουσιάσει τα πρώτα στάδια των κατευθυντήριων γραμμών για το μοντέλο Heroes στο πλαίσιο του έργου “Heritage and Culture Roots for Innovative Peer Education Strategies”. 

Παρά την κρίσιμη κατάσταση λόγω της πανδημίας του Covid-19, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο Aula Liberamente με δέκα καθηγητές από το σχολείο παρόντες, ενώ εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν περίπου 15 εκπαιδευτικοί από το Istituto Tecnico di Turismo Marco Polo, καθηγητές από άλλα σχολεία μέσα και γύρω από τη Φλωρεντία, οι μουσειοπαιδαγωγοί από το Τμήμα Σχολείων και Νεολαίας της Πινακοθήκης Ουφίτσι και δύο διεθνείς συνεργάτες του έργου, που εκπροσωπούν το ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού από την Αθήνα. Με την βοήθεια  της καθηγήτριας Jane Nyhan το εργαστήριο μεταφραζόταν στα αγγλικά, επιτρέποντας στους Έλληνες εταίρους να αλληλεπιδρούν και να επεμβαίνουν, να μιλούν σε πραγματικό χρόνο με ερωτήσεις και σχόλια.

Η συνάντηση, συντονιζόταν από την Elsa Radicchi καθηγήτρια Επιχειρηματικού Τουρισμού, Marco Polo Erasmus Referent και μέλος της ομάδας HEROES, η οποία άνοιξε το εργαστήριο παρουσιάζοντας τη εκπαιδευτικό Ιστορίας της Τέχνης Daniela Bove που έδωσε ένα ενδιαφέρον ιστορικό πανόραμα της μεθοδολογίας εκπαίδευσης Peer to Peer. Ίχνη των πρώτων προσπαθειών για εφαρμογή αυτής της μεθόδου χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα με το «il mutuo insegnamento» (αμοιβαία διδασκαλία / μάθηση), στη συνέχεια αργότερα τον δέκατο έβδομο αιώνα από τον προτεστάντη πάστορα Comenius και τους επόμενους δύο αιώνες από φιλάνθρωπους και παιδαγωγούς, βρίσκοντας τότε μια προσέγγιση πιο κοντά στη σύγχρονη με τη Σχολή του Don Milani στο δεύτερο μισό του 900.

Η εκπαίδευση μεταξύ ομοτίμων είναι μια εκπαιδευτική μέθοδος που βασίζεται στην ενδυνάμωση ενός μέρους των μελών μιας ομάδας, που ονομάζεται «Peer Educators», που εκπαιδεύονται για να γίνουν οι εκπαιδευτές για την εν λόγω ομάδα. Η εκπαίδευση μεταξύ ομοτίμων στοχεύει στην ενίσχυση τόσο της απόκτησης όσο και της ανταλλαγής γνώσεων, καθώς και δεξιοτήτων ζωής μεταξύ των συνομηλίκων. Στη σύγχρονη προσέγγιση δημιουργείται μια αμοιβαία ανταλλαγή ιδεών βασισμένη σε μια κοινή γλώσσα μέσω της άμεσης επαφής και της κυκλικής επικοινωνίας.

Η παρέμβαση της κ. Bove επικεντρώθηκε στη σημασία της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο υλικής όσο και άυλης σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. «Il Bello produce bellezza, spingendo l’uomo a nobili azioni» ή η ομορφιά παράγει ομορφιά που ωθεί τον άνθρωπο σε ευγενείς δράσεις… χωρίς να ξεχνάμε τη σημασία μιας επιστημονικής προσέγγισης που θα συμπεριληφθεί στην εφαρμογή του μοντέλου.

Η παρέμβαση της κ. Bove συνεχίστηκε με την απεικόνιση ενός περιγράμματος του μοντέλου, στο οποίο οι μαθητές είναι πρωταγωνιστές στη διαδικασία οικοδόμησης της δικής τους επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης όπου ο δάσκαλος / διαμεσολαβητής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικοδήμηση ενός κλίματος συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, τα κύρια στάδια της εκπαίδευσης μεταξύ ομοτίμων απεικονίστηκαν στους συναδέλφους και τους καλεσμένους εξηγώντας τις λεπτομέρειες και τη διάταξη των σταδίων για την εφαρμογή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το εργαστήριο συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από μια πιο πρακτική άποψη ξεκινώντας από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Paola Cammeo και την Ισπανίδα Καθηγήτρια Rita Chemeri.
Η κ. Cammeo ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την παρουσίασή της σχετικά με τη δραστηριότητα που υλοποιήσε  το Marco Polo, «Firenze per bene 2.0», ένα έργο εκπαίδευσςη μιας ομάδας μαθητών Γυμνασίου στο ρόλο των οδηγών / πρεσβευτών για την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες και τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης της Φλωρεντίας που σκοπεύουν να εξερευνήσουν τις ιστορικές, πολιτιστικές και φυσικές ομορφιές της περιοχής τους. Εκτός από την παροχή πληροφοριών σχετικά με υπηρεσίες φιλοξενίας, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, εστιατόρια και καφετέριες, ο στόχος των μαθητών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις καλές πρακτικές και την εθιμοτυπία συμπεριφοράς για την εις βάθος κατανόηση και εκτίμηση του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας. Η δραστηριότητα των μαθητών ήταν κυρίως peer-to-peer, καθώς οι νέοι μαθητές εκπαιδέυτηκαν να συνομιλούν και να καθοδηγούν επισκέπτες και πολίτες συνομήλικούς τους.
Η κ. Chemeri τόνισε στην ομιλία της τη σημασία την ανάγκη για εκμάθησης ξένων γλωσσών - η οποία όχι μόνο βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας για το διαφοροποιημένο κοινό-στόχο, αλλά επιτρέπει στους νέους να μάθουν πώς να συσχετίζονται με άλλους με ίσους όρους, "au pair" και αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση της ενεργού ιθαγένειας.
Στο τέλος των παρεμβάσεων, ο καθηγητής Roberto Mannucci μίλησε για το έργο «Blog Florence Teen», το οποίο επιμελείται σε συνεργασία με την πόλη της Φλωρεντίας. Οι δημιουργοί του είναι όλοι κάτω των 21 ετών και το ιστολόγιο παρέχει προτάσεις για το πώς μπορεί κανείς να ζήσει, να εξερευνήσει και να αγαπήσει την πόλη της Φλωρεντίας από την σκοπιά των νέων.
Η περιγραφή μιας πόλης και της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής της κληρονομιά μέσω έργων όπως το Heroes έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την ανοικοδόμηση μεταξύ του «pietra e il popolo» (μεταξύ των πετρών και των πολιτών της) μια αίσθησης δημόσιου πνεύματος, προσανατολισμένου στους νέους και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής όπου ζουν, ακόμη και αν σήμερα είναι αδύνατο να μην προσαρμοστούμε στα μέσα της σύγχρονης εποχής που βασίζεται στη χρήση νέων τεχνολογιών.
Η δεύτερη ημέρα του εργαστηρίου, στις 29 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε με δραστηριότητες σε «ασύγχρονη» λειτουργία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν έναν προσωπικό και αυτόνομο προβληματισμό σχετικά με τα θέματα που μοιράστηκαν την προηγούμενη μέρα, με τη βοήθεια και την υποστήριξη του υλικού που διατέθηκε (Περίληψη του Model Heroes και Florence για το Bene 2.0). Αυτή η δραστηριότητα επέτρεψε, μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου, να συλλεχθούν σχόλια για την εφαρμογή και τη βελτίωση των κατευθυντήριων γραμμών για τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης μεταξύ ομοτίμων.


← back