Internal Workshop EKEDISY, 09 -10 February 2021
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ διοργάνωσε το διαδικτυακό workshop την Τρίτη και την Τετάρτη 09-10/02/2021 στις 17:00 -21:00 με τίτλο «Μάθηση μεταξύ ομοτίμων και δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων» στα πλαίσια τους προγράμματος «HEritage, cultural ROots and innovative peer Education Strategies» που υλοποιείται για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2, στο οποίο επιμορφώθηκαν 60 εκπαιδευτικοί και μουσειοπαιδαγωγοί που είτε συμμετέχουν ήδη στο project είτε προτίθενται να συμμετάσχουν στο άμεσο μέλλον.
Την πρώτη ημέρα του workshop εισηγητές ήταν:
Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τίτλο εισήγησης: «Μάθηση μεταξύ ομοτίμων: Αρχές και πλεονεκτήματα»
Η κ. Κανταρτζή αρχικά παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πρόγραμμα «HEritage, cultural ROots and innovative peer Education Strategies» που υλοποιείται για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2, τους εταίρους και την ιστοσελίδα του project. Στη συνέχεια παρουσίασε το μοντέλο μάθησης μεταξύ ομοτίμων και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο συγκεκριμένο project, ενώ ταυτόχρονα θεμελίωσε το θεωρητικό υπόβαθρο και τις εκπαιδευτικές πρακτικές που θα χρησιμοποιηθούν.
Γιώτα Παπαδημητρίου, Δρ. Ιστορίας, Δ/ντρια 15ου Γυμνάσιου Περιστερίου με τίτλο εισήγησης: «Ενδοσχολικές δράσεις μεγάλου βεληνεκούς: Η Ημέρα Εκπαιδευτικού Παιχνιδιού.»
Η κ. Παπαδημητρίου, διευθύντρια του 15ου Γυμνάσιου Περιστερίου που συμμετέχει στο project, παρουσίασε ένα παράδειγμα δράσης που είχε παλαιότερα υλοποιηθεί στο σχολείο της από μαθητές, δίνοντας πρακτικές συμβουλές και τεχνικές για την υλοποίηση προγραμμάτων.
Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος, συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τίτλο εισήγησης: «Σχεδιάζοντας από τα παιδιά για τα παιδιά: Παραδείγματα από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης»
Ο κ. Στοφόρος παρουσίασε παραδείγματα δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιούνται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας μεθόδους μάθησης μεταξύ ομοτίμων, εστιάζοντας στο πρόγραμμα «Οι μικροί Νετέκτιβ - Mystery Walk στην Πλάκα».
Κωσταρής Χριστόφορος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, 15ου Γυμνάσιου Περιστερίου, M.Sc e-Learning, Med με τίτλο εισήγησης: «Η συμβολή του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στη νοηματοδότηση της μαθησιακής διαδικασίας»
Ο κ. Κωσταρής, εκπαιδευτικός του 15ου Γυμνάσιου Περιστερίου και υπεύθυνος της ομάδας μαθητών που συμμετέχει στο project, παρουσίασε μεθόδους σχεδιασμού εκπαιδευτικών παιχνιδιών μαζί με τους μαθητές χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και έδωσε παραδείγματα εκπαιδευτικών παιχνιδιών που έχει ήδη υλοποιήσει με τους μαθητές του.
Την δεύτερη ημέρα του workshop εισηγητές ήταν:
Θάνος Φουργκατσιώτης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης & Έλλη Λαμπαδαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τίτλο εισήγησης: «Τα προγράμματα “Κυνήγι Θησαυρού στην Αρχαία Αθήνα” & “Εξερευνώντας το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης – Το σχολείο μέσα στα χρόνια”»
O κ. Φουργκατσιώτης και η κ. Λαμπαδαρίδου, παρουσίασαν τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν και θα υλοποιηθούν από τους συμμετέχοντες μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος “Heroes”. Αναπτύχθηκαν εκτενώς οι εκπαιδευτικοί στόχοι των προγραμμάτων, ο ρόλος των εκπαιδευτικών-μουσειοπαιδαγωγών στην υλοποίηση τους, οι μέθοδοι, τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας του workshop δώθηκε χρόνος για συζήτηση, για την απάντηση ερωτήσεων αλλά και για των σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. Βασικός προβληματισμός κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο τρόπος υλοποίησης των προγραμμάτων λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία του COVID-19, όπου και συμφωνήθηκε τα προγράμματα να μπορούν να υλοποιηθούν και διαδικτυακά εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος.