Εργαστήριο Γκαλερί Uffizi, 14-16 Δεκεμβρίου 2020

Μετά από μια μακρά και περίπλοκη οργανωτική φάση, κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής των σχολείων στο έργο «Ψηφιακοί Πρεσβευτές της Τέχνης», αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με μια γενική ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των διοργανωτών και ορισμένων συμμετεχόντων του έργου: των εκπαιδευτικών και των μουσειοπαιδαγωγών. Στο εργαστήριο το οποίο επαναλήφθηκε σε δύο ημερομηνίες, προκειμένου να δώσουμε σε όσους ήθελαν να συμμετάσχουν μια δυνατότητα επιλογής, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τους σκοπούς και τις μεθόδους της προτεινόμενης εκπαιδευτικής πορείας, να διευκρινίσουμε τα διαφορετικά βήματα και να καθορίσουμε τις ημερομηνίες των διαφόρων στάδιων. Γνωρίσαμε τα σχολεία που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες μας για πρώτη φορά και ξανασυναντήσαμε αυτά που παρακολουθούν τα σχολικά μας προγράμματα εδώ και αρκετό καιρό.
Οι διαδικτυακές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα MEET, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 2.30 μ.μ. και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 2.30 μ.μ.
Τα εργαστήρια διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και τα παρακολούθησαν οι καθηγητές που ήταν υπεύθυνοι για τη δραστηριότητα PCTO των 66 τάξεων που συμμετείχαν από τα 24 σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από διάφορες περιοχές της εθνικής επικράτειας (Τοσκάνη, Λάτσιο, Βένετο, Απουλία και Σικελία), στο έργο.
Χάρη στα εργαστήρια, το Τμήμα Σχολείων & Νεολαίας των Γκαλερί Uffizi ξεκίνησε την εποικοδομητική σύμπραξη μεταξύ των παραδοσιακών δραστηριοτήτων School-Work Alternation (PCTO) που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα Δευτεροβάθμια Σχολεία και του καινοτόμου περιεχομένου που πρότεινε το έργο HEROES για την εκπαίδευση πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η πρώτη κοινή χρήση του παιδαγωγικού περιεχομένου που ανέπτυξε το έργο συνέβαλε στη δημιουργία των θεμελίων της μελλοντικής τους αειφορίας, αξιοποιώντας τον συνδυασμό μεταξύ της εκπαίδευσης στην πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευσης μεταξύ ομοτίμων καθώς και την προσθήκη τους στις παραδοσιακές δραστηριότητες του προγράμματος σπουδών.
Τα εργαστήρια προώθησαν επίσης την ανταλλαγή εμπειριών για εκπαιδευτικούς σκοπούς μεταξύ του Σχολείου (εκπροσωπούμενοι από δασκάλους) και του Πολιτισμού (εκπροσωπούμενοι από μουσειοπαιδαγωγούς), προωθώντας την αλληλεπίδραση τους.
Περαιτέρω συμμετέχοντες ήταν: τα μέλη του Γραφείου Σχολής και Νεολαίας του Τμήματος Εκπαίδευσης των Γκαλερί Uffizi, μερικοί εκπαιδευόμενοι από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, οι 11 μουσειοπαιδαγωγοί υπεύθυνοι για την εκτέλεση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του έργου και ορισμένοι εταίροι στο έργο Heroes, όπως το Centro Machiavelli και το Τεχνικό Ινστιτούτο Τουρισμού Marco Polo (το οποίο επίσης συμμετέχει και στο PCTO). Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, επεξηγήθηκε το έργο και η εκπαιδευτική πρόταση που διατυπώθηκε από το Τμήμα για να φέρει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω μιας προσέγγισης peer-to-peer. Ο κύριος στόχος των «Πρεσβευτών Ψηφιακής Τέχνης», είναι να προσκαλέσει τους νέους να προβληματιστούν σχετικά με τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική φάση που αντιμετωπίζει η χώρα και πως η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία επανεκκίνησης. Οι μαθητές θα φτιάξουν σύντομα βίντεο (το πολύ 6 λεπτά) με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά ως λόγο έμπνευσης για την επανεκκίνηση της χώρας.


← back